piektdiena, 2013. gada 27. septembris

Jaunatnes izglītošana

Jaunsardze ir Aizsardzības ministrijas organizēta un vadīta jauniešu interešu izglītības forma, kuras mērķis ir jaunatnes izglītošana valsts aizsardzības jomā, patriotisma, pilsoniskās apziņas, biedriskuma, drošsirdības, fizisko spēju un disciplīnas sekmēšanā. Vienlaikus Jaunsardzes uzdevums ir ieinteresēt jauniešus par militāro dienestu, tādējādi paplašinot motivēta profesionālā dienesta personālsastāva atlases iespējas.

Mācību process Jaunsardzē tiek organizēts divās vecuma grupās:

  • jaunākās Jaunsardzes grupas (12-15 gadi) mācību programmas pamatuzdevums ir radīt izpratni par valsts aizsardzību, militārās vēstures apgūšanu, karavīru piemiņas vietu apzināšanu un sakopšanu. Tā dod ieskatu par Latvijas NBS funkcijām, struktūru, karavīra dzīvi, militārās apmācības pamatiem. Programmā paredzēti arī pārgājieni un militarizētas sacensības;
  • vecākās Jaunsardzes grupas (16 –18 gadi) mācību programma sniedz zināšanas jauniešiem par Latvijas militāro vēsturi, valsts pašreizējo drošības politiku un integrāciju NATO un ES drošības struktūrās. Programma ietver nodarbības ierindas mācībā, taktikā, topogrāfijā, ieroču un šaušanas apmācībā, pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanā. Mācību procesā liela vērība tiek pievērsta sadarbības un biedriskuma, kā arī jauniešu fizisko īpašību (spēka, ātruma, veiklības un izturības) attīstīšanai. Beidzot trīs gadu mācību procesu, jaunsargi kārto ieskaites un pēc to sekmīgas nokārtošanas saņem sertifikātu par programmas apguvi. Ieskaites tiek kārtotas NBS vienībās profesionālā dienesta karavīru vadībā. Sertifikāts ir Jaunsardzes apmācību programmas vecākajai grupai sekmīgu programmas apguvi apliecinošs dokuments.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru